bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Chi Kung voor mensen met de ziekte van Parkinson

De meest uitgebreide informatie over
chi kung/qigong voor mensen met parkinson staat nu op:
www.parQinson.nl

 

Op zoek naar genezing van de ziekte van Parkinson…

Circa 15 jaar geleden kreeg een goede vriend opeens te horen dat hij aan de ziekte van Parkinson leed. Snel bleek: de reguliere medische wereld beschouwt de ziekte van Parkinson als niet te genezen.

Dus ging ik – van nature een alternatieve onderzoeker (schreef in het verleden enkele boeken op het gebied van aanvullende gezondheidszorg) – op zoek naar andere mogelijkheden. Weken zoeken op het internet leverde slechts beperkte resultaten op. De meeste publicaties bieden weinig hoop. Met homeopathie, acupunctuur, voedingsaanvullingen, lichaamswerk, Reiki (enzovoort, enzovoort, enzovoort) blijkt het soms mogelijk om – tijdelijk – de symptomen wat te verlichten. Maar genezing… nee.

Uiteindelijk ontdekte ik de aanpak van Janice Walton-Hadlock uit de VS. Gebaseerd op Chinese geneeskunde, maar met een heel bijzondere insteek. Haar (gratis) handboek was verhelderend en inspirerend – heel anders dan de gebruikelijke deprimerende publicaties over deze ernstige kwaal.

Andere aanpak

Normaliter zeggen medici dat de “ongeneeslijke” ziekte van Parkinson ontstaat doordat de hersenen niet goed meer functioneren en zelfs afsterven.

Déze aanpak stelt echter (door mij nu bewust héél vereenvoudigd beschreven): ergens in lichaam/geest zit een blokkade, een trauma. Die verstoort bepaalde energiestromen door de meridianen, waardoor de hersenen niet goed meer functioneren. Hef de blokkade op, dan kan er langzaam herstel op gang komen. Dat opheffen van blokkades gebeurt vooral met de methode “Yin Tui Na” (vroeger ook “Forceless Spontaneous Release” (FSR) genoemd).

Janice Walton-Hadlock specialiseert zich al decennia in de alternatieve behandeling van Parkinson. En meldde hoopgevende resultaten. Echte genezingen zelfs. Maar: uitsluitend bij mensen die nog geen medicijnen tegen de kwaal gebruiken.

Yin Tui Na

De informatie klonk zo hoopgevend, dat we besloten om er iets mee te doen. We vonden een bevriende Amsterdamse therapeute bereid om FSR samen met mij te gaan leren. Het liep iets anders: zij leerde de methode en ik was haar proefkonijn (ook al heb ik de ziekte niet). Voor training ging ze bovendien naar het centrum van Janice Walton in de VS. Ze oefende verder op mij, die vriend met de kwaal, en geleidelijk ging ze ook anderen behandelen.

Andere mensen raakten erbij betrokken. Een vaak optredend probleem: veel therapeuten die de methode leren, doen dat naast, of vermengd met andere methoden. Wat, volgens Janice Walton-Hadlock, meestal niet effectief is. Zo is de subtiele “Yin Tui Na” absoluut niet hetzelfde als gewone (vaak harde) tuina of “yang tuina”. Ook verschilt het flink van acupunctuur, shiatsu, acupressuur, en allerlei massagevormen.

Als je symptoombestrijding wilt doen, kun je overal terecht. Maar als je genezing wilt (van deze “ongeneeslijke” ziekte), zou je de therapeut eerst dit kunnen vragen: “Gelooft u dat ik van Parkinson kan genezen?” en dan kijken wat je voor antwoord krijgt. En of je dan wel of niet met die therapeut in zee gaat.

Voor wie meer over dit project wil weten, hier een link naar DE organisatie op dit gebied:

The Parkinson Recovery Project: pdrecovery.org

Handboeken

Lees vooral hun uitstekende handboeken die je gratis (!) kunt downloaden:

Recovery from Parkinson’s Disease: een múst voor iedereen die geconfronteerd wordt met Parkinson, nog geen medicijnen gebruikt, en hoopt dat genezing wél mogelijk is…

Yin Tui Na: Techniques for Treating injuries of Parkinson’s Disease: voor behandelaars (ook niet-professionele!), lichaamswerkers, therapeuten, en partners…

Once Upon A Pill: Patient Experiences With Dopamine-enhancing Drugs and Supplements: goed om te lezen als je alles wilt weten over mogelijke werking, bijwerkingen en verslavingen van de gebruikelijke medicijnen…

Waar?

Wie het geld en de tijd heeft, kan overwegen om de beschreven behandelingen heel intensief in Amerika te ondergaan. Dat kan bij het Parkinson Treatment Team.

Wie er in Amsterdam mee aan de slag wil: Voor zover ik weet is er momenteel 1 therapeute in Amsterdam die werkt met Yin Tui Na voor mensen met Parkinson. En af en toe komt de ervaren Amerikaanse yin tuina beoefenaar en acupuncturist Chris Ells naar Nederland. En op heel beperkte schaal doen andere enkele therapeuten in ons land soortgelijk werk.

Voor wie?

Om teleurstellingen te voorkomen, nogmaals: deze speciale aanpak is uitsluitend zinvol voor wie nog géén medijnen gebruikt. Dus voor mensen die sinds kort weten (of vermoeden) dat ze Parkinson hebben, of Parkinson-achtige verschijnselen. De redenen daarvan lees je in het bovengenoemde “Once Upon A Pill”.

Yin Tui Na & Yin Qi Gong

Ik ben zelf destijds niet verder gegaan met de methode, omdat mijn hart meer lag bij het geven van chi kung trainingen, dan bij het geven van therapie. Ik had toen wel het vermoeden dat chi kung een grote rol kon spelen bij deze aanpak. Binnen het PD Recovery Project lag de nadruk in die tijd helemaal op het experimenteren met en onderzoeken van FSR/Yin Tui Na. Nu ziet men chi kung inderdaad als een waardevolle aanvulling.

Volgens de nieuwste versie van het handboek speelt zelfwerkzaamheid van de patiënten een grote rol. De therapie blijkt het succesvolst bij mensen die – naast de Yin Tui Na – zelf intensief aan de slag gaan met hun voorstellingsvermogen, intentie, aandacht, lichaamsbewustzijn, enz. En dat is precies wat we doen bij Bos Chi Kung (een vorm van “yin qi gong”) – zowel in de lessen als in de personal training.

Interesse voor ParQi: Chi Kung voor mensen met de ziekte van Parkinson?

De ParQi Chi Kung lessen bieden je een soort “Yin Qi Gong” – goed passend bij “Yin Tui Na”. Subtiel, speels, plezierig, experimenteel, bewustmakend.


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU