bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Voor yoga beoefenaars of geïnteresseerden

Je zou kunnen zeggen dat Bos Chi Kung een vorm van staande, Chinese yoga is. Bos Chi Kung is vooral gericht op energie-bewustwording en energie-ontwikkeling. Maar het is ook een vorm van fitnesstraining gericht op het ontwikkelen van innerlijke kracht – de lessen zijn wel degelijk workouts.

Yoga kent vele horizontale posities, op een yogamatje, bij voorkeur op een warme vloer. Bos Chi Kung doe je vooral in verticale houdingen: terwijl je staat, zit of loopt. Binnen of buiten. Zelfs bij de tramhalte of in de rij in de supermarkt.

De meeste yogahoudingen (asana’s) zijn ongebruikelijk en verschillen sterk van normale, dagelijkse houdingen. De Bos Chi Kung houdingen komen meer overeen met dagelijkse houdingen en bewegingen, zodat je ze makkelijker kunt gebruiken tijdens normale activiteiten en sport.

Bij veel vormen van yoga leer je om op je hoofd te staan en het bloed naar je hoofd te laten stromen. Bij Bos Chi Kung leer je vooral om steeds steviger in je schoenen te staan, en bloed en energie naar je voeten te laten stromen – juist weg uit je hoofd.

Yoga dient vaak om er even uit te zijn, om te ontspannen en te stretchen. Bij chi kung doet je dat ook, maar je leert bovendien om meer en meer relaxt te blijven terwijl je beweegt in dagelijkse activiteiten, werkzaamheden en sport.

Bij sommige soorten yoga wordt heel ver door gestretcht. Bos Chi Kung kent ook stretches (Ba Duan Jin), maar doet het stretchen heel subtiel.

Sommige soorten yoga beoefen je in een heel warme ruimte. Bij Bos Chi Kung leer je om – zelfs in koele omstandigheden – je handen en voeten te verwarmen.

Spiritueel beschouwd… Het Sanskriet woord ‘yoga’ betekent onder andere ‘eenheid’ en een doel van diverse yogamethoden is ‘eenheidsbewustzijn’. Hier heb je de grote overeenkomst tussen yoga en Bos Chi Kung. Want het ontwikkelen (of her-ontdekken) van eenheid is ook een belangrijk element bij Bos Chi Kung. Lichaam en geest als eenheid ervaren. Bewegen als één geheel. Je bewustworden van hoe je in feite één bent met alles. Eén met de ruimte. Innerlijke en uiterlijke fitness.


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU