bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Waarom Bos Chi Kung?

Gericht op essentie, diepgang, geheel. Steeds weer terug naar je basis. Je ondergrond. Je achtergrond. Je oergrond. Eerst het Grote Geheel, dan desgewenst de kleine details.

Een open, ondogmatische benadering. We onderzoeken samen wat werkt – of dat nou in een ‘systeem’ past of niet.

Kristalheldere taal. Aanwijzingen die je helpen om direct te ervaren. Zonder dat je eerst van alles moet “vertalen” uit ’t Chinees, Engels, vakjargon, anatomische termen, of theorie. Zo duidelijk, dat je bijna de hele training met je ogen dicht zou kunnen doen, zonder te imitatie.

Vrijheid scheppen. Bevrijding. Je leert vrijelijk gebruik te maken van alles wat voor jou werkt. Je leert om je bewegingsvrijheid te vergroten: lichamelijk maar ook geestelijk. Je bent vrij om chi kung te doen of te laten wanneer je wilt, en zo intensief als jij wilt. We gebruiken technieken uit bestaande chi kung stijlen, zonder vast te zitten aan of in een bepaald traditie. Je móet niks.

Meditatief, mindful. Met verstilling, aandacht, bewustzijn, mindfulness.

Meer mogelijkheden. Er is niet één juiste manier. Er zijn altijd meerdere mogelijkheden. Tijdens de training ervaar je steeds dat je oefeningen op diverse manieren kunt doen. Zus, zo, en zo. Groot en klein. Snel en langzaam. Zonder oordeel over goed en slecht. Maar met oog voor de verschillende effecten.

De individuele beoefenaar is belangrijker dan het systeem. Het aanleren is belangrijker dan het doceren. De leerling belangrijker dan de docent.

Een serieuze maar speelse aanpak. Leren spelen met energie, spelen met aandacht. Genieten van het stil-zijn, bewegen, en ontdekken.

De werking in het Hier & Nu is belangrijker dan de traditie van vroeger. Praktische toepasbaarheid in de huidige informatie maatschappij. Niet in het oude China met z’n vechtkunsten, maar hier in onze Amsterdamse stadsjungle.

Focus op fitness, gezondheid en bewustzijn – niet op ‘vechten’. Dus het vechtaspect (van de martiale kunsten) speelt hier geen enkele rol.

Veelvuldig gebruik van intentie, imaginatie, intelligentie. Een chinese term daarvoor is: “i” of “yi”. Ofwel: verbeeldingskracht, voorstellingsvermogen. Dus we gebruiken het vermogen van onze geest om onze fysieke veranderingen op te roepen. Om spieren te versterken en te verlengen. Om circulatie te bevorderen. Om makkelijker en vloeiender te bewegen. Om je stabiliteit en stevigheid te vergroten. Het is dus niet alleen een fitnesstraining voor je lijf, maar ook een fitnesstraining voor je hersenen.

Vol verwondering onderzoeken. Gezamenlijk ontdekken. Samen uitpluizen wat werkt voor jou, en wat je graag doet. Een methode kan theoretisch fantastisch in elkaar zitten, en in de praktijk – onder bepaalde omstandigheden en voor bepaalde personen – perfect gewerkt hebben. Maar als jij er geen plezier in hebt, en er niet regelmatig op de voor jou geschikte manier iets mee doet, dan heb je er niets aan.


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU