bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Hoe zinvol is het om dóór te gaan met meerdere lessenreeksen?

En: Als er nieuwe mensen bijkomen, krijg je dan niet veel herhaling?

Een Bos Chi Kung lessenreeks bestaat meestal uit zo’n 10 lessen. Niet omdat je daarna klaar zou zijn, maar gewoon om organisatorische & financiële redenen. Pakweg 3 maanden les, even pauze, en dan kun je verder. Als je wilt. En veel deelnemers wíllen ook doorgaan. Want ze merken dat ze zich met lessen lekkerder voelen dan zonder lessen.

Een paar keer per jaar kunnen er (als er plaats is) nieuwe deelnemers insteken. Dat betekent dat er een aantal instructies herhaald worden. Is dat saai? De meeste “oude” deelnemers vinden dat juist leerzaam. Ze komen allerlei dingen tegen die ze waren vergeten, en ze ervaren de herhalingen als een goede opfrisser. En de docent zorgt voor nieuwe oefeningen en benaderingen.

Groeiproces

Belangrijk om te weten: chi kung (qigong) leren moet je zien als een proces. Een leerproces, groeiproces. Hoe loopt dat? In het begin doen de meeste deelnemers alleen tijdens de les wat aan chi kung. Na pakweg 2 of 3 lessenreeksen gaan ze er ook thuis wat mee doen.

Boefen je chi kung meerdere malen per week – tijdens de les en thuis – dan krijg je een aantal van de vaardigheden steeds beter onder de knie.

Hoe regelmatiger je chi kung beoefent, hoe diepgaander en blijvender de effecten. Zen mind, beginner’s mind…

Dan begint het eigenlijk pas. Als je dan de basisinstructies opnieuw te horen krijgt, gaat er vaak een lichtje branden. Opeens flitst het door je heen: “O, dit was de bedoeling. Nou snap ik het”. En dit gebeurt waarschijnlijk niet 1 maal, maar keer op keer. Het leren van nieuwe patronen (of misschien beter gezegd: het afleren van oude patronen) heeft vaak tijd nodig.

“Like a new-born baby: beginner’s mind.
The student’s strength is like that of a newborn.
He lets everything come and go without effort,
without desire.

He does not have expectations;
therefore, he is not disappointed.

Because he is never disappointed,
his spirit stays young and hopeful.”

– Uit: The Tao of Learning, P. K. Metz

Ook na jaren heeft het zin om ermee door te gaan. Je kunt altijd dieper, stiller, meer ontspannen, meer als geheel bewegen… Hoe ervaren je ook bent, je kunt altijd beter in je lijf gaan zitten, altijd dieper ‘zinken’ in jezelf, beter centreren, altijd meer gronden, openen. Dat leerproces heeft tijd nodig. Dat vergt beoefening. Er is weinig spectaculairs aan. Helpen

Vaak is het leuk om nieuwe deelnemers te zien, met hun vragen, en hoe ze beginnen. Dat helpt degenen met meer ervaring in te zien hoeveel ze al hebben geleerd (of niet…). En is het ook leuk om ze te helpen met het leren. Opvallend vaak pikken nieuwe deelnemers allerlei aanwijzingen sneller op dan de vorige groep…

“In pursuing education, something is added every day.
In the Tao of learning, something is unearned every day…
True learning can only be known by letting go or unlearning.”
– Uit: The Tao of Learning, P. K. Metz

Afwisseling & uitdaging

Vaak leer je tijdens een seizoen 1 bepaalde reeks warming-ups, energiehoudingen, energiebewegingen, energiestretches, en massages. En je diept die gezamenlijk uit. In het volgende seizoen kan de docent zorgen voor andere oefeningen, die je net een andere kant van dezelfde medaille laten zien.

En ook al zou je dezelfde oefeningen herhaald krijgen: hun intensiteit kun je altijd opvoeren. Bijvoorbeeld door dieper te gaan ‘zitten’, langzamer te bewegen, ze met meer aandacht te uit te voeren, enzovoorts. Je kunt de docent vragen om extra aanwijzingen, als je bepaalde oefeningen wat intensiever wilt maken.

<— Terug naar de vragenpagina


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU