bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Hoe zitten de Bos Chi Kung lessen in elkaar?

We beginnen vrijwel altijd met een warming-up. Bestaand uit bewegingen die in de geschiedenis hun waarde hebben bewezen. Ze verwarmen en openen je gewrichten en spieren. Bovendien leggen ze de basis voor de eigenlijke chi kung bewegingen en houdingen. In de warming-up bewegingen gebruiken we al allerlei chi kung principes. Dus als een warming-up eens wat langer duurt, is dat geen “verloren tijd”…

We beoefenen een aantal speciale Chi Kung “energie-houdingen”. Om energie te verzamelen, te ontvangen, op te bouwen, af te bakenen. En om energiekanalen te openen. We onderzoeken wat je daarbij moet doen en laten om het effect ervan zo krachtig mogelijk te maken.

Hebben die houdingen echt het gewenste effect? Sta je werkelijk meer in je kracht? Dat checken of testen we veelvuldig. De docent doet het, of een medecursist. Via vragen over wat je ervaart. Of door subtiele, voorzichtige aanraking polst hij je veerkracht, ontspanning en stabiliteit.

We leren om vanuit die houdingen subtiele bewegingen te maken. “Energie-bewegingen”. Bewegingen om energie te op te wekken, te ervaren, te doen stromen, te verspreiden, naar boven of beneden te leiden, enzovoort. Op een dusdanige manier, dat je in je kracht blijft. In je midden. Gecentreerd en geaard.

Regelmatig doen we “energie-stretches”. Gebaseerd op klassieke oefeningen (“ba duan jin”). Bij deze subtiele vorm van stretching gebruiken we veel aandacht en intentie om onze energiekanalen te openen en spieren langer te maken. Zodat de energie beter kan stromen.

We ronden de les af met een “cooling down”. En soms “energie-massage”. Een vorm van zelfmassage om de energiekanalen verder te openen en eventuele spanning op te lossen.

Tenslotte een kopje kruidenthee (“after chi”) – voor wie zin en tijd heeft.

Tussendoor en achteraf kun je altijd vragen stellen over de praktische beoefening. Of ervaringen uitwisselen met anderen.

<— Terug naar de vragenpagina


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU