bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Moet je thuis veel aan Chi Kung doen? Krijg je “huiswerk” mee?

Niks moet.

Wel levert Chi Kung het meeste resultaat op, als je er elke dag wat aan doet. Een beetje ’thuiswerk’ dus. In het begin hoeft dat niet lang te duren: 5 of 10 minuten.

Veel mensen volgen in het begin alleen maar de lessen, en doen er thuis weinig mee. Na een poosje begint dat vaak te veranderen. Omdat ze ervaren dat ze er plezier in hebben om het te doen. Ze voelen zich beter als ze het wel doen, dan wanneer ze het overslaan. Maar meestal vergt het tijd voordat je zover bent.

Zo liep het bij mij (en ik weet dat het vele anderen niet anders verging). In het begin volgde ik eigenlijk alleen de lessen. Na een les voelde ik me zo voldaan, dat ik er die dag niks meer mee deed. En de eerste dag(en) daarna ook niet. Halverwege de week kwam het idee op dat ik er toch echt iets mee moest gaan doen, omdat de volgende les er weer aankwam…

Langzaam groeide de fascinatie en ging ik meer trainen en toepassen. Af en toe dacht ik: “ach, laat maar, nou weet ik het wel”. Maar… als er dan een vakantieperiode aankwam, waarin de cursus niet doorliep… dan merkte ik na een of twee weken dat ik de lessen miste. En dat het veel lekkerder voelde om wel regelmatig Chi Kung te beoefenen.

Tegenwoordig moet het wel heel gek lopen wil ik er niet dagelijks wat aan doen. Stel je hierover vragen aan de deelnemers, krijg je vaak het antwoord, dat men niet echt een half uur (of zo) chi kung gaat doen, maar dat ze de principes van chi kung integreren in hun dagelijkse activiteiten.

En dát soort huiswerk krijg je soms ook mee. Tips om er thuis iets mee te doen zelfs tijdens andere activiteiten. Tijdens het wachten, tv-kijken, reizen met het openbaar vervoer, enzovoorts.

Kom je er niet aan toe: geen enkel probleem. Geniet dan gewoon van de wekelijkse groepstrainingen.

<— Terug naar de vragenpagina


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU