bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Waarom en hoe begon jij met Chi Kung?

Het gebeurde in 1998 of 1999. Na de zoveelste periode van gruwelijke clusterhoofdpijn had ik een paar maanden een heel intensieve, natuurlijke therapie gevolgd. Totdat de arts me vertelde: “We kunnen je niet helpen. Je lichaam reageert anders dan het zou moeten. Er blijft teveel hitte naar je hoofd stromen. Sorry.” Dat betekende de zoveelste mislukking op dit vlak.

Toen dacht ik: vanaf nu ga ik het heel anders aanpakken. Geen middeltjes en therapieën zus of zo meer om aan mijn “heethoofdigheid” te sleutelen. Ik wil leren om zelf het teveel aan energie in mijn hoofd te verspreiden over de rest van mijn lijf. Eindelijk eens goed gronden, aarden, met energie leren werken.

Maanden heb ik rondgesnuffeld. Allerlei artikelen gelezen, Video’s bekeken. Wat boeken aangeschaft. Introductielessen gevolgd. Tijdens een introductieles over Zhan Zhuang Chi Kung zag ik de leraar bewegen en staan, en dacht meteen: “Zo wil ik het ook kunnen”. Hij vertelde een no-nonsense verhaal, zonder enige zweverigheid. We deden iets heel concreets, waarbij ik meteen wat in mijn lichaam voelde gebeuren.

Bovendien kon ik wekelijks zijn lessen volgen, op een redelijke afstand van mijn huis. Ik was meteen verkocht.

Thuis en in de winkel vergeleek ik de boeken over die chi kung stijl met tientallen andere chi kung boeken. En vond ze heel helder en toegankelijk.

Eerst verwachtte ik dat ik een jaartje deze chi kung lessen zou volgen, om dan weer wat anders te doen. Maar er ontstond fascinatie. Sterker nog: passie, verwondering, verbazing.

En nu – veertien jaar later – groeit mijn enthousiasme nog steeds. Ik kan hier nog jaren en jaren mee voort. En ik beoefen en onderwijs nu ook andere soorten chi kung.

<— Terug naar de vragenpagina


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU