bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Vertrouwen op je voeten

Door Robberto Bos

Vertrouwen op je voeten

Personal training voor een sporter. Hij wil graag iets doen voor zijn zwakke enkels. Bij het hardlopen en sporten (voetbal) gaat hij daar vaak doorheen. Kunnen we iets doen voor die blessure gevoelige enkels? Ter preventie van verzwikking en verstuiking?

We werken een uur met onderbenen, enkels, voeten, balans.

Wat hulpmiddelen die we gebruiken: een grote en een kleine “oefentol”, plus een “extreme balance board”. Er bestaat onderzoek (gedaan door fysiotherapeuten) waaruit blijkt dat oefenen daarop de enkels versterkt en blessures vermindert.

Hij heeft een oefentol thuis, en staat er af en toe op tijdens het telefoneren. Maar weet verder niet hoe hem te gebruiken.

Dus ik laat hem ervaren hoe je op zo’n oefentol kunt draaien, wippen, kantelen, en balanceren. Terwijl je erop staat met 2 voeten, of met 1 voet. We trainen ook op het “extreme balance board” (een soort wiebelende surfplank).

In het begin vergt het een boel concentratie om je balans en coördinatie te vinden op zo’n onstabiele ondergrond. Vooral als je er niet af wilt vallen, en bang bent om je enkels te blesseren. Dus kijk je vaak krampachtig naar de grond om daar een soort visuele houvast te vinden. En gebruik je je armen krampachtig om je evenwicht te bewaren, en trek je vanzelf je schouders op.

Ik geef hem aanwijzingen om vooruit te kijken in plaats van naar beneden. Om de armen lager en losser te laten. Het hoofd te laten zweven. Om voeten, enkels en kuiten het werk te laten doen, en niet het hoofd.

En om het allemaal nonchalanter te doen. Je mag best wiebelen, eraf stappen, en weer doorgaan. Je kunt daar zelfs mee spélen. Het bewust doen, laten gebeuren.

Kortom: Vertrouw maar op je voeten. En: het hoeft helemaal niet perfect.

Daarna laat ik hem ervaren dat je dergelijke training ook kunt doen zonder hulpmiddelen. Door de voeten op één lijn te zetten. Of door op 1 been te staan. Dat kun je doen tijdens de chi kung. Maar ook tijdens het tandenpoetsen, afwassen, scheren, wachten. Om de uitdaging te vergroten, kun je je ogen te sluiten…

Daarna creëer ik een chaos op de vloer. Met ballen in allerlei formaten, kussens, stokken, gewichten, blokken, scheepstouw, schoenen, opgerolde yogamatten, kokers, en ga maar door. Met ogen dicht loopt hij er doorheen, overheen. Eerst vooruit. Dan achteruit. Al voelend met z’n voeten. Hij vindt het heel ontspannend.

Het resultaat? Een grote glimlach op zijn gezicht.  “Dit maakt me zó blij!”, zegt hij meerdere malen. “Dat ik kan vertrouwen op mijn voeten..!”

Dankjewel. Alsjeblieft.

 
☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU