bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Tips tegen teken: zo bescherm je je beter

© 2008 Robberto Bos

De ellende die een tekenbeet kan veroorzaken, kun je je niet voorstellen. Dus als je in de natuur Chi Kung beoefent, bescherm je dan tegen teken.

Dit moet je voorkómen

Ik wil je hier niet bang maken, maar schrok echt toen ik verhalen hoorde over de ziekte van Lyme, die ze kunnen overbrengen. Een ex-collega brengt door die kwaal elk jaar enkele weken in het ziekenhuis door.

Toen ik een keer op blote voeten door de duinen liep, sprak een vrouw me aan. Ze vertelde dat ook zij voorheen dolgraag op blote voeten liep. Tot ze ongemerkt de ziekte van Lyme opliep, en maandenlang vrijwel verlamd in een rolstoel zat.

Ik ken een vrouw die met Chi Kung begon om haar immuniteit wat op te krikken tijdens haar langzame herstel van de ziekte van Lyme. Chi Kung verhoogt je immuniteit, maar preventie werkt natuurlijk effectiever.

Binnen de Nederlandse gezondheidszorg doet men vaak laks over teken. Als je een tekenbeet hebt opgelopen, laat men je rustig een paar maanden wachten om te kijken of er rode kringen op je huid verschijnen. Als dat gebeurt, is het eigenlijk al veel te laat. De bacterie, die de teek overbracht, heeft zich dan al in je hele lichaam verspreid. Als er dan nog veel tijd verstrijkt voordat men de juiste diagnose stelt, en dan te zwakke anti-biotica geeft, kan de bacterie je zenuwstelsel al zware schade toebrengen. Verlammende schade.
Insiders vertrouwen de medische aanpak van tekenbeten in Nederland voor geen cent. Die loopt ontstellend ver achter bij de aanpak in bijvoorbeeld Oostenrijk. Standaard krijg je daar na een tekenbeet direct antibiotica toegediend.

Ook in het stadspark

Hoe meer dieren er rondlopen, hoe meer kans op teken. Een chi kung leraar ging een keer op blote voeten trainen in de duinen bij Overveen, en had er diverse op zijn lichaam. Maar ook in je achtertuin of in parken kunnen ze huizen. Want niet alleen wild, maar ook honden, vogels en muizen kunnen overal teken achter laten. Ik ging een keer op een prachtig gemaaid grasveldje stretchen. Zeven teken!

De gebruikelijke tips tegen teken

Gewoonlijk adviseert men dit:

De grote truc: maak een tekenval

Tegen omhoogklauterende teken hebben we het volgende bedacht:

Neem een rol breed kleefband of tape. Van de doe-het-zelf-zaak. Doe daarvan stroken om je benen. Bijvoorbeeld om je enkels en om je bovenbenen. Om je polsen mag ook. Let op: het klevende deel moet aan de buitenkant komen te zitten. Kruipt er een gluiperd omhoog om ergens een lekker plekje op je lijf te zoeken, dan plakt hij vast op de kleefband.
Simpel.

Om te voorkomen dat het kleefband steeds afzakt, neem je een lange strook kleefband, vouwt die in de lengte dubbel met de kleefkanten naar buiten, en plakt hem dan om je benen. De helft van het band hecht zich aan je broekspijpen, de andere helft werkt als tekenval.

Werkt het? Mijn eerste oogst na een middag wandelen en Chi Kung in een woest duingebied met veel wild: 13 teken. Allemaal vastgelopen op het kleefband om mijn dijen.


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU