bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Voor wie tai chi (taiji) overweegt, deed of doet

Tai Chi

Tai chi chuan (ofwel: tai ji quan) is van oorsprong een complexe “interne” vechtkunst, een “martiale kunst” of “martial art”.

Bij tai chi leer je meestal “de vorm”: een soort choreografie, bestaand uit een reeks voorgeschreven bewegingen. Een vorm telt een dozijn tot een paar honderd bewegingen. Een groot deel van de tijd sta je achter de leraar en doe je zijn bewegingen na. Of je staat voor hem, en doet zijn bewegingen gespiegeld na. Tussendoor controleert en verbetert de leraar je bewegingen.

Je leert de uiterlijke bewegingen van de vorm. En bij elke beweging leer je een aantal details over wat je van buiten en binnen moet doen. En je leert om alle bewegingen in elkaar te laten overvloeien. En je leert de volgorde (choreografie) van de bewegingen. En ook de “martiale” toepassingen: hoe je afweert, duwt, trekt, stoot, enzovoorts in contact met een (echte of imaginaire) tegenstander.

Al die dingen moet je onthouden. Het vergt tijd om zo’n vorm goed in de vingers te krijgen. Vaak veel tijd.

En bestaan meerdere tai chi stijlen: genoemd naar de familie of streek waaruit ze ontstonden. De Yang stijl, Chen stijl, Sun stijl, Wu stijl, Wudang stijl, Lam stijl, enzovoort. Ze verschillen in details van elkaar. Ga je naar een andere leraar, dan moet je waarschijnlijk de geleerde vorm aanpassen. Soms moet zelfs helemaal opnieuw beginnen.

Zolang je druk bezig bent met het leren van de “uiterlijke” vorm, kom je vaak minder toe aan de innerlijke ervaring van energie: van wat je met je aandacht en intentie doet, van energiecirculatie, e.d.

Als je de uiterlijke vorm eenmaal kent, blijf je hem veelvuldig herhalen. Je “(door)loopt de vorm”. Dan perfectioneer je hem, en besteed je ook steeds meer aandacht aan de innerlijke processen.

Dan kom je in een soort “flow”. Alles stroomt dan, gaat vanzelf, gebeurt heel zacht en toch heel krachtig. Je lichaam een geest voelen heel harmonieus en verbonden, als één geheel. Dan gaat tai chi als een soort chi kung werken.

Overigens wordt er bij vaak bij taiji les aan het begin van de les wat aan qi gong gedaan – als een soort warming-up.

Bos Chi Kung

Bij Bos Chi Kung leer je een beperkt aantal “energiehoudingen” (“zhan zhuang”) om energie te verzamelen en op te bouwen. Naast de houdingen leer je “energiebewegingen”. Grotendeels heel eenvoudige en vrij natuurlijke houdingen bewegingen en bewegingen. Die je makkelijk kunt onthouden.

De groep staat meestal in een cirkel, zodat je de leraar en elkaar goed kunt zien. Je leert een aantal principes en details. Als je die toepast, hebben de houdingen en beweging meer resultaat. De toepassing daarvan vergt tijd en aandacht.

Ook al doe je de houdingen en bewegingen niet optimaal, toch hebben ze effect. Vaak vanaf het allereerste begin. Doe je ze wel optimaal en regelmatig, dan hebben ze meer effect.

Bos Chi kung bewegingen zijn over het algemeen makkelijk te onthouden en te leren. Het gaat er nauwelijks om hoe ze er van buiten uitzien. De volgorde is ook minder belangrijk. En je hoeft ze niet toe te passen in een “gevecht” met een ander.

Vanaf de allereerste les gaan we spelen met energiecirculatie, ontspannen bewegen, verstillen, gronden, ruimte, lichaamsbewustzijn, en de ervaring van het lichaam en geest als één geheel. Vanaf het begin gaat het er vooral om wat er voelbaar binnen in je lichaam gebeurt.

En vanaf de eerste les kun je het geleerde thuis toepassen en het effect ervan bespeuren. Je neemt gewoon 1 of 2 van de geleerde bewegingen of houdingen, en doet ze. Heel eenvoudig.

Beoefen je Bos Chi Kung langere tijd, en heb je zowel de belangrijkste houdingen als bewegingen redelijk onder de knie, dan kun je ze – desgewenst – met elkaar verbinden. Een choreografie of “vorm” hoort er niet bij: je kunt spreken van een “vormloze stijl”.

De houdingen en bewegingen verbind je op jouw individuele manier. Tot het je helemaal natuurlijk afgaat.

Dan kán er een soort dans ontstaan. Een “gezondheidsdans”. Voor de buitenstaande lijkt die wat op tai chi. Maar hij gebeurt spontaan, geïmproviseerd – dus onvoorspelbaar. Het gaat niet om de traditionele, klassieke vorm, maar om jóuw vorm. Dat jij goed “in vorm bent”. Dus optimaal functioneert.

Kiezen of combineren

Velen vinden tai chi een heerlijk en uitdagend leerproces en hebben geen behoefte aan qigong.

Sommigen beschouwen Bos Chi Kung als een prima basis voor, of aanvulling op taiji quan. De chi kung principes kunnen ze prima toepassen binnen de vorm.

Anderen vinden tai chi te ingewikkeld, langdurig, langzaam (of gewoon niet interessant) en kiezen voor Bos Chi Kung.

“Qigong beoefening is de fundering.
Het versterkt de innerlijke energie…
Als je het druk hebt,
probeer dan tijd te vinden om qigong te beoefenen.
Er is een oud gezegde:
“Je kunt quan (de vorm) overslaan, maar niet qigong’.
Hoe drukker je bent, hoe meer je qigong moet beoefenen,
want het kan je energie aanvullen die je opgebruikt.”
– Feng Zhiqiang (leraar Chen stijl taiji)

“De grote taiji leraren in het verleden zeiden altijd:
‘Als je één beweging begrijpt, begrijp je alle bewegingen’.
De meest effectieve beoefening van de vorm
is in feite de beoefening van één enkele houding.”
– Wee Kee Jin (leraar Yang stijl taiji)

“Wat is de beste methode voor je?
De methode die je echt beoefent en boeit.
Die je met plezier doet: dagelijks of wekelijks.
Want een methode kan nog zo perfect zijn,
als je hem niet toepast, heb je er helemaal niets aan.”
– Robberto

Lees hier nog een antwoord op een vraag over tai chi & Bos Chi Kung.


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU