bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Speciale training voor soepele, sterke schouders & armen

Als je last hebt van je schouders, armen of handen, ga je vaak minder bewegen. Maar met een aantal handelingen blíjf je stug doorgaan. Zoals bijvoorbeeld die eindeloze bewegingen met je computer muis…

Je bewegingen worden dus steeds kleiner, beperkter. Met als gevolg: rsi (“repetitive straing injury”), meer stijfheid, minder beweeglijke gewrichten, slechtere circulatie, koudere handen, zwakkere spieren, zwakkere botten, meer pijn.

Vaak los je dit soort problemen niet op met minder (en eenzijdiger) bewegen. Maar juist wel door méér bewegen. Gevarieerder. En aandachtiger.

In deze training onderzoeken we hoe dit kunt doen:

Hulpmiddelen

We maken gebruik van chi kung en subtiele bewegingsoefeningen. En van eenvoudige stokken (wandelstok, trekking-stok, bezemsteel, paraplu, pvc-buis, eenpootstatief, e.d.) – aanwezig in het Inner Fitness Centrum. Je zult je verbazen over wat je met een simpele stok kunt doen!

Je krijgt ook informatie over de speciale “chi kung stok” of “tai chi stok”  (onderaan de foto).

Als je zelf een favoriete stok hebt, kun je die natuurlijk meenemen.

Stokken voor de arm-schouder-hand-training

Waarom een stok als hulpmiddel?

In vroeger tijden, en nog steeds in vele delen van de wereld, gebruik(t)en mensen hun handen, armen en schouders veel actiever dan wij. Water pompen, hout hakken, in de aarde spitten, timmeren, zagen, klauteren, handwas, wasgoed uitwringen, bezemen, malen, gras maaien, de zeis hanteren, lasten tillen, kruiwagens rijden, roeien, peddelen, boogschieten, schermen, zwaardvechten, enzovoort enzovoort. Vaak activiteiten waarbij ze een handvat of stok(-achtig voorwerp) hanteerden.

En wat doen wij tegenwoordig? We bewegen en klikken de computer muis, drukken op toetsen en knoppen, stofzuigen af en toe, houden het stuur vast, slaan bladzijden om, tillen ons bestek veelvuldig naar onze mond, en dat is het dan wel zo’n beetje.

Chimpansee’s staan erom bekend dat ze enorm sterk zijn. Veel kleiner dan mensen, maar met een spierkracht van 4 tot 7 keer zo groot als die van de mens. Hun training bestaat niet uit gewichtheffen… Maar wat ze wel veel doen: in bomen klauteren, hangen en slingeren aan takken. Aan stokken…

In deze training onderzoeken we hoe je met een simpele stok je beweeglijkheid en kracht kunt vergroten. Niet via een ingewikkelde choreografie (zoals bij de “tai chi stok vorm”) maar via eenvoudige oefeningen die je makkelijk kunt herhalen.

Je leert de stok te gebruiken om:

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je er thuis zelf mee aan de slag. Simpel en goedkoop. Een stok is overal wel te vinden. En het is leuk om iets in of om handen te hebben.

Ervaring met chi kung of stoktraining is niet nodig.

Kosten: € 15 contant.

Datum: 

Interessse? Opgeven?

ACHTERGRONDINFORMATIE
Hieronder vind je wat informatie over het gebruik van stokken in vecht- en bewegingskunsten. Dit dient alleen maar ter informatie. Tijdens de training doen we niet aan vechten/verdedigen/jongleren.

Stokken in de Chinese vechtkunsten (martial arts)

In diverse Chinese vechtkunsten en sporten gebruikt men stokken. Korte, lange, lichte, zware, rechte, kromme. Voor bewegingen als: slaan, stoten, zwaaien, zwiepen, duwen, hakken, steken, snijden, afweren.

In tai chi, yiquan, da cheng chuan, hsing-i, bagua, shaolin kung fu, wing chun, en dergelijke. Een aantal benamingen:

Andere vechtkunsten/vechtsporten waarin stokken een grote rol spelen

Stokken voor fitness en gezondheid

Chinese:

En Westerse – soms uitschuifbaar, verzwaard, verend, met elastieken. Bijvoorbeeld:

Jongleren met stokken

Deze stokken gebruikt men voor coördinatietraining en voor artistieke doeleinden:


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU