bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

VoetFit

Fitte voetenHeb je last van je voeten? Pijnlijke schoenen? Hielspoor? Gekneusd hielkussen? Peesplaatontsteking? Slijmbeursontsteking? Zwakke enkels? Koude voeten?

Waarschijnlijk heb je dan de neiging om minder te lopen, minder te staan, minder te bewegen.

Logisch!

Maar… is dat wel zo slim?

Want hoe minder je beweegt, des te meer je zit…

En hoe meer je zit, hoe stijver en zwakker de spieren, gewrichten en botten van je onderdanen worden… En de rest van je lijf… Hoe meer je zit, hoe meer je verzwakt, vervet, verstijft.

In deze les onderzoeken we wat je kunt doen om je voeten en enkels sterker, soepeler en warmer te maken. Ook al heb je voetklachten.

We gebruiken:

Voor alle duidelijkheid: dit is geen therapie. We onderzoeken samen dingen die je kunt doen ook al heb je klachten. Ondanks de klachten. Naast eventuele therapie.

Nergens last van? Misschien heb je helemaal geen problemen met je voeten, maar wil je ze gewoon versterken. Ook dan ben je welkom!

Datum: volgt binnenkort.

Locatie: Inner Fitness Centrum, Lijnbaansgracht 173, Jordaan, Amsterdam

Prijs: € … contant en gepast, bij aanvang van de training.

Meenemen: schone voeten, schone warme sokken. Als je wilt: de hulpmiddelen die jij gebruikt(e): bijzondere zooltjes, schoeisel, e.d.

Interesse of opgeven? graag per e-mail.

Robberto’s persoonlijke voetenverhaal

De training komt voort uit mijn eigen ervaring.

Als kind moest ik steunzolen dragen. Toen ik een jaar of 18 was, kreeg ik opeens enorme pijn in mijn hielen. Maandenlang. Volgens de Grote Winkler Prins Encyclopedie, de autoriteit in die dagen, kon dat wel eens “hielspoor” zijn. Een kalkachtig uitgroeisel onder de hiel. Lijkend op een doorn. Een operatie zou kunnen helpen. Ik had al eens een centimeter groot gat onder mijn hiel gehad door een weggebrande wrat. Dus voor een operatie voelde ik helemaal niks. Maar gelukkig ging het na verloop van tijd vanzelf over.

In mijn eindexamenjaar liep ik het liefst op blote voeten naar school. Ik liet er mijn brommer en motorfiets voor in de schuur staan, zo lekker vond ik dat.

Later had ik vaak problemen met schoenen. Te zwaar, te zweterig, te koud, te hard, te zacht, pijn onder de hiel, pijn onder de voorvoet, pijn bovenop de voet, en ga maar door.

Ik experimenteerde met normale schoenen, vetersandalen, soldatenkistjes, uniformschoenen, sportschoenen, stevige bergschoenen, schoenen met luchtzolen, schoenen met verlaagde hak (Earth Shoes & Roots), Birckenstocks, massage sandalen, stevige outdoor sandalen, soepele lichtgewicht sandalen, Crocs, wiebelschoenen, Vibram Fivefingers teenschoenen, barefoot shoes, leren sokken, en blote voeten. Ik probeerde zooltjes van de podoloog, massagezooltjes, hielkussentjes, gel-zooltjes, etc.

Ik kon ermee leven, kon ermee lopen. En liep ook liever dan dat ik fietste. Het liefst loop ik elke dag 2x van mijn woning naar het Inner Fitness Centrum. Het liefst over onverharde weg.

Maar afgelopen zomer kreeg ik opeens enorme hielpijn, waardoor ik een paar maanden niet goed meer kon lopen. De huisarts gaf wat tips, en ik snuffelde me een aap op het internet (websites, forums) en in de boeken.

Weinig hoopgevend, al die informatie. Deprimerend vaak. Een van de conclusies: als een specialist er al achter kan komen wat er mis is, dan betekent dat nog niet dat hij een echt effectieve oplossing weet.

De huisarts stuurde me uiteindelijk naar een specialist voor onderzoek met röntgen en echografie. Daaruit bleek: géén hielspoor, geen slijmbeursontsteking, geen peesplaatontsteking (plantar fasciitis ofwel fasciitis plantaris), geen verkalking, geen vergroeiingen.

De enige mogelijkheid die overbleef: vermindering van het “vetkussentje onder de  hiel”. Dat kan komen door leeftijd, of door trauma (“gekneusde hiel”), of door onbekende oorzaken. Maar volgens de arts kón dit niet het probleem zijn, want dat kon hij niet meten, en “dat komt zó weinig voor…” En áls dat het zou zijn, was er eigenlijk ook niks tegen te doen…

Kortom: zoek het maar uit, leer er maar mee te leven!

Wat ik me toen realiseerde: als je voetklachten hebt, ga je vanzelf minder bewegen. Minder wandelen, minder fietsen, minder sporten, minder chi kung doen. Dus meer zitten en verzwakken. Misschien gaan de klachten na een poos vanzelf weer over. Maar ondertussen vermindert er door die afgenomen beweging van alles: je botdichtheid, balans, beweeglijkheid, kracht, circulatie en conditie. En je plezier in het leven zelfs. Niks fijne wandelingen in de natuur of door de stad!

Dus ben ik gaan onderzoeken hoe je – ondanks allerlei pijn en klachten – toch je voeten in conditie kunt houden. Daar vloeit deze training uit voort.

En… ondertussen kan ik zelf weer goed lopen en staan, al ben ik er wel voorzichtiger mee.

Lees hier een wat ouder artikel over chi kung, voeten en schoenen.

 


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU