bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Staande Chi Kung (qigong)

De kunst van het staan

Bos Chi Kung omvat staande energietraining. Ofwel “de kunst van het in je kracht staan”. Als een veerkrachtige boom. Goed gegrond, diep geworteld. Je leert ‘zitten in je benen’, ‘zinken in je benen’.  Je leert de veerkracht van je voeten te gebruiken.  Je leert jezelf als het een voetmassage te geven, puur door gewichtsverandering.   Je leert letterlijk steviger in je schoenen te staan. Goed gegrond.

Als je – zoals de meeste mensen – momenteel niet zo van stil staan houdt, zul je na een aantal lessen in staande chi kung merken, dat de ‘kunst van het staan’ je kan fascineren. Staan in je centrum. In evenwicht. Ontspannen maar toch alert. Los maar toch stevig. De ‘kunst van het stilstaan’ als energie-oefening maakt een essentieel onderdeel uit van Bos Chi Kung. Uit de stilstaande energiehoudingen komen vanzelf subtiele energiebewegingen voort waarbij je het hele lichaam betrekt.?

Hekel aan staan?

“Toen ik zelf een jaar of 8 geleden met chi kung begon, had ik veel last van knieproblemen. Pijn, schurend gevoel, gekraak… Tijdens een proefles vroeg ik de leraar hierover. Hij verwees me door naar een aanwezige cursist. Die vertelde dat hij ook vaak kniepijn had voor hij begon. Maar na een half jaar chi kung les waren zijn problemen verdwenen. Hij leek betrouwbaar, dus ik waagde het erop. Ik begon met chi kung. In het begin leek de pijn vaak erger te worden. Maar… na een half jaar was ook bij mij de pijn helemaal over. Vroeger had ik een enorme hekel aan staan. Nu sta ik meestal liever dan dat ik zit.”
– Robberto Bos

Staan als een boom

Staande Chi Kung is wat dynamischer en intensiever dan zittende Chi Kung. Als je staat, ontwikkel je onder andere meer je beenspieren en evenwichtsgevoel. Je kunt de training zo zwaar of licht maken als je wilt: door kleine veranderingen in je houding. De docent geeft je daar aanwijzingen over.

Overigens: ook tijdens lessen over staande Chi Kung mag je altijd gaan zitten als je daar behoefte aan hebt. Net zoals je tijdens de lessen over zittende Chi Kung mag gaan staan.

Wat achtergrondinformatie over staande chi kung voor wie iets meer over de oorsprong wil weten. De Chinese term voor de “kunst van het staan als een boom” is: “Zhan Zhuang” ofwel “Zhan Zhuang Chi Kung”. In diverse vechtkunsten beschouwt men Zhan Zhuang als uiterst belangrijk. Dit is het geval in yiquan (ofwel: i-chuan, da cheng chuan), taikiken, enkele tai chi stijlen, pa kua, enzovoort. Maar vaak wordt het overgeslagen, omdat het weinig spectaculair is, en saai lijkt.


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU