bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Voor mensen met RSI, muisarm

RSI… Repetitive Strain Injury. Ofwel CANS (Complaints of Arms, Neck and Shoulder)… Muisarm…

Wat kun je er met chi kung aan doen?

Over inspanning, spierspanning, overspanning, ontspanning

De meeste mensen doen van alles met teveel inspanning. Met overbodige spierspanning.

Als je fietst, houdt je het stuur verkrampt vast, trek je je schouders op, en steek je je nek naar voren.

Je computer-muis bedien je krampachtig, met geïsoleerde bewegingen, geknikte pols, uitgestrekte arm.

Als je je armen optilt, trek je meestal je schouders op.

Tijdens het schrijven knijp je in je pen.

Je loopt eindeloos op dezelfde harde ondergrond, met dezelfde manier van lopen, op dezelfde schoenen.

Dag in dag uit hangt je hoofd iets naar voren, i.p.v. dat het recht boven je romp balanceert. Daardoor verstijven de spieren in je nek, schouders, bovenrug.

Enzovoort enzovoort.

Daarom is het belangrijk om te leren ontspannen. Maar ook om meer te bewegen. En vooral: te leren bewegen en stilhouden met een optimale spanning. Niet te weinig, en niet te veel.

Waarom Bos Chi Kung bij RSI..?

Bij Bos Chi Kung leer je heel systematisch om allerlei bewegingen te doen met optimale in- en ontspanning.

Bewegingen als zwaaien, je armen optillen, draaien, buigen, enzovoort.

Je oefent dit met rustige bewegingen. Maar je kunt het ook toepassen bij diverse stille, onbeweeglijke houdingen. Je leert bijvoorbeeld hoe je schouders volkomen ontspannen kunt laten hangen. Met heel losse, relaxte armen en vingers. Eerst “slap en lijzig”. Daarna dynamisch, vol aandacht en energie – met precies de juiste spanning.

Als je dat eenmaal door hebt, kun je leren om je armen naast, voor en zelfs boven je stil te houden. Steeds met minimale inspanning, en maximale ontspanning. In het begin doe je dat kort. Geleidelijk langer. Op een bepaald moment kun je ervaren dat je rustig een kwartier lang stil kunt staan (of zitten) met je armen uitgestoken vóór je. En dat je daar niet moe of gestrest van wordt, maar ontspannen en energiek.

Een ander belangrijk onderdeel van de Bos Chi Kung methode: de circulatie van bloed en energie bevorderen. In je hele lichaam – tot in je vingertoppen en tenen. Dat doen we door speciale manieren van schudden, trillen, bewegen, stilhouden, en “gedachtenkracht”.

Je leert bij (Bos) Chi Kung bovendien allerlei manieren om meer “ruimte” in je lichaam te creëren. Om je lichaam (als geheel, maar ook de lichaamsdelen) langer en breder te maken. Zodat je (verkrampte, afgeknelde) spieren, gewrichten, organen, zenuwbanen, en energiekanalen (“meridianen”) meer ruimte krijgen.

Dit alles doen we niet alleen lichamelijk, maar we schakelen er ook onze geest & gevoel bij in. We gebruiken veelvuldig “gedachtekracht,” voorstellingsvermogen, aandacht, intentie.

Deze methoden leveren meestal vrij gauw warmere handen op.

Bovendien leer je hoe je dusdanig kunt bewegen dat je hele lichaam erbij betrokken is. Gewoonlijk til je een arm op vanuit je schouder en bovenarm. Dat is een “geïsoleerde beweging”: alleen je schouder- en armspieren zijn er bij betrokken. Doe je dat vaak en/of langdurig, dan ontstaat dáár vermoeidheid en verkramping.

Maar je kunt ook leren om dezelfde armbeweging te doen met je hele lichaam: vanuit je voetzolen, via je benen, heupen, en brede rugspieren – misschien zelfs met behulp van de ademhaling. Je verdeelt zo de inspanning over veel meer spieren. Dus al die spieren hoeven veel minder werk te verrichten. Daardoor treedt er minder vermoeidheid op, en neemt je kracht toe.

Hoe snel werkt Bos Chi Kung bij RSI-klachten?

Veel deelnemers voelen tijdens hun eerste les al een verbeterde circulatie in hun handen. Meer warmte, vollere vingers, een plezierig getintel, en dergelijke. Maar…

Bij mij duurde het een paar jaar voordat de rsi-problemen helemaal verdwenen. Waarom? Domweg omdat ik gewoon door bleef gaan met eindeloos achter de computer werken. En ook omdat ik de eerste jaren alleen maar 1x per week naar de chi kung les ging (heerlijk) maar er verder niks mee deed. Thuis kwam ik er niet toe om op eigen houtje chi kung te doen.

Totdat ik de smaak te pakken kreeg. Ik ging meer lessen volgen, en vooral: vrijwel elke dag zelf ermee aan de slag.

Chi kung werkt het best als je er veelvuldig iets mee doet. Daarom leer in je de Bos Chi Kung allerlei oefeningen die je vrijwel overal kunt doen. Zonder moeilijke bewegingen, vreemde houdingen, of speciale kleding.

Plezierige oefeningen die je onopvallend kunt doen in de trein, wachtend op de tram, zittend achter de tv, lopend op straat, op je balkon of in je woonkamer.

Trainingen voor mensen met RSI/muisarm

Artikel over RSI & chi kung in het Tijdschrift van de Nederlandse RSI-Vereniging:

Chi Kung en RSI, artikel door Annemiek Hutten, Tijdschrift van de Nederlandse RSI-Vereniging (pdf-bestand)

Robberto’s eigen RSI ervaringen:

In het verleden had ik zelf veel last van een muisarm. Het begon langzaam maar zeker door mijn werk als freelance schrijver van artikelen en boeken. Jarenlang typen en computeren dus. Mijn rechter pols, arm en schouder deden zeer. Mijn rechterhand voelde ijskoud.

In het begin kon ik ermee leven. Een beetje stretchen, schudden, wrijven, en doorbijten… Maar de RSI verergerde immens toen ik het internet ontdekte…

Ergens in 1999 nam de pijn enorm toe. Opeens kon ik mijn tanden niet meer poetsen met m’n rechter hand. Mijn fietsstuur kon ik eigenlijk alleen nog met m’n linkerhand vasthouden. Eten deed ik linkshandig. Zelfs m’n arm laten zwaaien tijdens het wandelen werd te pijnlijk.

Toen adviseerde een bedrijfsarts me om direct (tijdelijk) helemaal te stoppen met computerwerk (“anders komt het nooit meer goed en blijf je er je leven lang mee zitten”), om naar een in RSI gespecialiseerde fysiotherapeut te gaan, oogheelkundig onderzoek te ondergaan, en een werkplek-onderzoek te laten doen.

Ik stopte (een beetje) met computeren. Kreeg een aantal behandelingen van een rsi-fysiotherapeut. Liet me een computerbril aanpassen. Kocht zitbal en een ergonomisch toetsenbord. Experimenteerde met speciaal gevormde muizen, trackballs, en touchpads. Probeerde spraakherkenning op de computer en andere speciale software. Ging stretchen. Kreeg homeopathische middelen. Droeg een tijdlang een brace en mitella. Probeerde mijn hand, pols en arm te versterken met elastieken, power balls, gewichten…

Dat alles hielp soms wel een beetje. Maar niet afdoende. Het bleef een lijdensweg.

Al die tijd had ik ook vaak hoofdpijn. Niet zomaar wat spanningshoofdpijn of migraine, maar “clusterhoofdpijn”. Bijgenaamd “zelfmoordhoofdpijn” – omdat de pijn martelend is. Al 27 jaar had ik van alles geprobeerd om daarvan af te komen. Zonder resultaat.

Op naar genezing

Toen had ik schoon genoeg van al die pijn in m’n hoofd en arm. Ik besloot om te stoppen met al het ge-therapeuter. En om te leren zelf goed om te gaan met mijn energie.

Want voor mijn gevoel zat er teveel energie in mijn (hete) hoofd, en te weinig in mijn (koude) handen (en voeten). Dus ik wilde leren om “uit mijn hoofd te komen”. Leren om naar believen energie (warmte, circulatie) door mijn lichaam te sturen. En me eindelijk lekker in m’n vel te voelen.

Ik wilde leren om dat zélf te doen, zonder hulpmiddelen, geneesmiddelen en therapeuten van buitenaf.

Na een poosje van zoeken kwam ik uit bij chi kung. Want dat zou energietraining bij uitstek moeten zijn. Ik ging rondneuzen bij iedereen in Amsterdam die iets dergelijks onderwees. Ontdekte een docent die me aansprak, en begon ermee.

Voelde meteen, tijdens de eerste les al: dit doet me goed!

Maar tot mijn schrik leken in het begin sommige klachten eerst te verergeren – omdat de training me soms akelig bewust maakte van de hoeveelheid spanning in mijn schouders en armen (en hele persoon?).

Gelukkig begonnen angzaam maar zeker zowel de hoofdpijnklachten als de RSI-klachten af te nemen.

En nu heb ik er vrijwel geen last meer van. De aanvallen van clusterhoofdpijn zijn voorbij (wat volgens het boekje eigenlijk helemaal niet kan). En de RSI-pijnen zijn ook weg.

Het enige wat er nog van over is: na uren computerwerk voelt mijn rechterhand nog wat kouder aan dan mijn linkerhand. Maar de pijn en bewegingsproblemen zijn helemaal verdwenen. (Evenals slaapproblemen, eeuwige vermoeidheid, en overgevoeligheid voor van alles en nog wat).

In het verleden deed ik veel aan hardlopen, yoga, meditatie, ontspanningstechnieken, stretchen, wandelen, fietsen, massage. Maar op de een of andere manier voelde chi kung ánders. Het werkte veel effectiever voor me dan alles wat ik tot nu toe had gedaan.

Dat inspireerde me zó, dat ik het aan andere wilde doorgeven door zelf chi kung leraar te worden. Na een trainings-traject ging ik zelf lesgeven.


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU