bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Open je oren – Muziek tijdens de Chi Kung beoefening

— Door Robberto Bos

Harmonie

In principe kun je Chi Kung overal en onder alle omstandigheden doen. Zelfs midden in het lawaai. Neem een overvolle trein tijdens de spits. Of de wachtruimte van Schiphol.

Maar het liefst beoefen ik Chi Kung buiten. Met natuurgeluiden om me heen. Vogels, het stromen van water, een zachte golfslag, en daaromheen stilte. Maar ja, hoe vaak tref je dat in Nederland?

Beoefen je het gewoon thuis, binnen, dan hoor je meestal de geluiden uit de omgeving. In de grote stad dus verkeer, trams, vliegtuigen, mensen… Prima, de rust van Chi Kung overstemt het stadsgedruis.

Maar toch vinden veel beoefenaars het prettig om op de achtergrond muziek te horen tijdens hun Chi Kung. Sommigen draaien hun gebruikelijke popmuziek, jazz, house.

Maar het advies luidt meestal: rustgevende, ontspannende, harmoniserende muziek. Wat mij betreft betekent dat: een ritme wat je tot rust brengt. Zacht volume. Een vloeiende melodie. Harmonieuze klanken.

Als je wilt, kun je nog een stapje verder gaan. En kiezen voor muziek die men speciaal gemaakt voor z’n heilzame effecten. Die echt de effecten van je Chi Kung beoefening versterkt.

Elke cultuur en traditie heeft wel z’n eigen versie daarvan. In de klassieke Westerse muziek kennen we genoeg echt rustgevende stukken. De Indiërs hebben hun avondraga’s om ’s avonds een rustige sfeer te scheppen, en Ghandharva Veda muziek voor andere momenten.

Er bestaat speciale Chinese muziek voor de beoefening van Zhan Zhuang, Chi Kung, Tai Chi, en Ba Duan Jin.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor natuurgeluiden, mantra’s, New Age muziek, rustige klassieke muziek, Samonas Sound Therapy (die zou tijdens het luisteren ook nog je gehoor verbeteren), en dergelijke. Zelf luister ik graag naar o.a. de speciale muziek en klanken van “sound healer” Jonathan Goldman. Of naar de fantastische stem van Lex van Someren (die ook tai chi beoefent).

Keuze in overvloed, om op een plezierige manier ook  je oren te openen.


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU