bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Voor mensen die meer in “het Nu” willen leven

De kracht van het nu

Eckart Tolle is op dit moment één van de bekendste leraren die oproept om „in het nu” te leven. Zijn boeken (De kracht van het nu, De kracht van het nu in de praktijk, De stilte spreekt, Een nieuwe aarde) genieten een immense populariteit. Maar natuurlijk is hij niet de enige – veel andere spirituele leraren onderrichten soortgelijks – allemaal op hun eigen manier. (Denk bijvoorbeeld maar aan het boek “Be Here Now” van Ram Das uit 1971). Wat kan chi kung hierbij voor rol spelen?

Pijnlichaam

Eckart Tolle schrijft: „Hoe meer je je met je verstand identificeert, des te meer je lijdt… Pijn is onvermijdelijk, zolang je je met je verstand identificeert… Deze pijn kent twee niveaus: de pijn die je nu maakt en de pijn uit het verleden, die in je geest en lichaam voortleeft… Deze opgehoopte pijn is een veld van negatieve energie dat je lichaam en geest in bezit heeft genomen…

Hij noemt dat het „emotionele pijnlichaam”. In „Een nieuwe aarde” schrijft hij: „Spirituele beoefeningen, die het fysieke lichaam erbij betrekken, zoals t’ai chi, qigong… Scheppen geen scheiding tussen lichaam en geest, en helpen om het pijnlichaam te verzwakken.”

„Op het moment dat je het waarneemt, zijn energieveld in je lichaam voelt en er met je aandacht naartoe gaat, is de identificatie doorbroken. Er is een hogere dimensie van bewustzijn op het toneel verschenen. Ik noem dat aanwezigheid. Je bent nu de waarnemer of getuige van het pijnlichaam… Je hebt je diepste kracht gevonden.”

Eckart Tolle adviseert: „Blijf aanwezig, blijf bewust. Wees steeds de oplettende beschermer van je innerlijke ruimte. Je moet voldoende aanwezig zijn om het pijnlichaam direct te kunnen waarnemen en de energie ervan te voelen. Dan kan het je gedachten niet onder controle krijgen.”

En: „Zet lijden om in bewustzijn… Langdurige bewuste aandacht snijdt de band tussen het pijnlichaam en je gedachteprocessen door en brengt het veranderingsproces op gang. Het lijkt alsof de pijn de brandstof wordt voor de vlam van je bewustzijn, die als gevolg helderder gaat branden…”

Hoe doe je dat? Eckart Tolle: „Vestig je aandacht op het gevoel in je. Besef dat dat het pijnlichaam is. Aanvaard dat het daar is. Ga er niet over nadenken – je moet het voelen niet in denken veranderen. Oordeel en moraliseer niet… Blijf aanwezig en blijf de waarnemer van wat er in je omgaat. Wordt je bewust van zowel de emotionele pijn als van „degene die waarneemt”, de zwijgende toeschouwer. Dat is de kracht van het Nu, de kracht van je eigen bewuste aanwezigheid. Let op wat er dan gebeurt…”

„Als je je overgeeft aan wat is
En zo helemaal aanwezig wordt,
Verliest het verleden al zijn macht.
Dan gaat het rijk van Zijn open,
Dat door het verstand verduisterd was.
Opeens komt er een grote stilte in je op,
Een onpeilbaar gevoel van vrede…”
(Uit: De kracht van het nu in de praktijk, Eckart Tolle)

Stil staan bij jezelf

Als je je in Eckart Tolle’s leringen hebt verdiept, is het bovenstaande niks nieuws voor je. Maar wat voor rol speelt chi kung hierbij? Wat heb je eraan?

Gewone fitness en conditietraining doet men vaak om zich láter (in de toekomst) beter te voelen. Bos Chi Kung kun je beschouwen als een vorm van fitnesstraining „in het nu”.

Tijdens je chi kung lessen leer je om je in het Hier-Nu beter te voelen. Hier-Nu ga je beter in je lijf zitten, steviger in je schoenen staan, volledig voelen wat er om & in je gebeurt.

Hoe doe je dat? Je beoefent regelmatig stille, onbeweeglijke houdingen. Staand of zittend. Je staat bijvoorbeeld een aantal minuten stil, met je armen voor je – alsof je een boom omarmt. Niet mechanisch, maar juist met veel aandacht voor wat er op dit moment in je lichaam-geest gebeurt. Van top tot teen. In je, om je. In hoofd, hart en handen.

Je leert om dit zo ontspannen mogelijk te doen. Maar na verloop van tijd ga je vanzelf je inspanning voelen. En soms ook heel duidelijk je “pijnlichaam”: de fysieke & emotionele pijn die je hebt opgebouwd in je verleden en die je op dit moment creëert.

Normaliter loop je weg voor pijn. Je houdt ermee op, gaat iets anders doen. Maar in de stille qigong houding blijf je stilstaan. Je gaat nergens heen, je vlucht niet. Je ontspant zoveel mogelijk, rust erin, blijft je bewust, blijft doorademen, blijft bij je zelf. Je voelt je gedragen, en je voelt dat de inspanning en pijn kunt dragen.

Dan kan het gebeuren… dat je opeens stáát. Staat als een huis. Staat als een boom. Staat in je kracht. Grote kracht. In Grote Stille Kracht.

Vooral stille chi kung houdingen bieden je de gelegenheid om door dit proces heen te gaan. Soms krijg je daarbij gedetailleerde aanwijzingen om je bewustzijn te verruimen, soms gebeurt het allemaal zonder woorden, in stilte.

Ben je eenmaal “gevestigd” in die Stilte, dan kun je gaan bewegen. Met de uitdaging: kun je tijdens je bewegingen die stilte bewaren? Kun je al bewegend blijven rusten in stilte? Kun je de stilte zelfs verdiepen, verruimen?


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU