Wat is de beste qigong leraar en -methode?
Steeds meer leraren onderwijzen chi kung. Dus wordt het moeilijker om een leraar te kiezen, en een methode. Want er bestaan honderden soorten qigong. Zowel in het Verre Oosten als bij ons.
Vrijwel elke chi kung stijl wordt aangeprezen als de beste, krachtigste, oudste, meest oorspronkelijke, zuiverste… Daar zorgen de beoefenaars, leraren, webmasters, marketingmensen, boeken en advertenties wel voor. Net zoals dat gebeurt met westerse fitnessmethoden en diëten.
Bestaat er eigenlijk wel zoiets als “de beste” vorm van qigong?
Sommigen weten het zéker. Anderen stellen kritische vragen. Bijvoorbeeld:
- Als er honderden qigong stijlen bestaan, kan iemand ze dan allemaal kennen en vergelijken? Kan een door de overheid ingestelde instantie dat? Hoeveel waarde heeft een ‘erkenning’ door bijvoorbeeld de officiële Chinese Health Qigong Association? Hoeveel wetenschap, politiek, marketing, of censuur zit daar achter?
- Is de bekendste methode ook de beste? Hoe komt het dat de bekendheid per land, provincie, stad of decennium zo veel verschillen? In hoeverre hangt de populariteit af van pr-machines, marketingaanpak, schrijvers, webmasters?
- Is de methode met de mooiste website, meeste artikelen in glossy tijdschriften, meeste Google advertenties, online foto’s, Facebook vrienden, Twitter volgers, YouTube kijkers, en BN’ers ook het meest geschikt voor jou?
- Is de schrijver van het helderste boek ook de helderste leraar? Was de schrijver ook echt de schrijver, of deed een ghostwriter het meeste werk?
- Is de beste vechtkunstenaar ook de prettigste leraar?
- Biedt de grootste groep je de beste leeromgeving?
- Is de docent(e) met uiterlijk, of uniform ook de fijnste leraar?
- Is de vorm met de meeste en meest complexe oefeningen het meest praktisch?
- Zijn de oefeningen, ontwikkeld voor eindeloos lopende, vechtende, klimmende en paardrijdende Chinese soldaten en monniken uit de oudheid, het geschiktst voor eindeloos stilzittende westerse mensen het computertijdperk?
- Moet je van jezelf echt 2 weken heel ver weg naar die ‘allerbeste’ leraar (China, Taiwan, Thailand, Hawaï)? Gaat die jou – als toerist met $$$ – echt al zijn geheimen vertellen? Of ontbreekt het je daarvoor aan taalvaardigheid, geld, tijd en/of vertrouwen? En kun je het maar beter dicht bij huis zoeken?
Na al die vragen terug naar de belangrijkste:
Hoe vind jij de – voor jou – meest geschikte chi kung leraar?
Stel je eigen criteria op. Stel jezelf vragen. Wat zoek je? Wat wil je? Wat wil je vermijden? Wat doet je goed?
- Wil je een gedisciplineerde aanpak? Strikte regels? Traditionele omgangsvormen? Getailleerde aanwijzingen? Specifieke verwachtingen?
- Wat voor sfeer? Zweverig? Zweterig? Vechtkunst-achtig? Medisch? Therapeutisch? Formeel? Informeel? Serieus? Speels?
- Oefenen in een uniforme groep waar iedereen dezelfde kleding en schoenen draagt? Of individuele kleding?
- Wil je een leraar die zelf les geeft, of een leraar die het een van zijn gevorderde leerlingen laat doen?
- Wil je een leraar die zelf meedoet? Of een die vooral rondloopt om aanwijzingen en correcties te geven?
- Een leraar die cool zijn emoties beheerst, of die warm zijn gevoelens toont?
- Gradaties, rangen (beginners, gevorderden, ver gevorderden, enz.), tests, diploma’s? Of liever gelijkheid?
- Grote groep of kleine groep?
- Spiritueel? Boeddhabeelden? Wierook? Buigingen? Gong? Of ‘doe maar gewoon’?
- Een serie vaste oefeningen die standaard keer op keer herhaald worden, of afwisseling?
- Een choreografie van ingewikkelde bewegingen die je geleidelijk aanleert – of eenvoudig te onthouden bewegingen en houdingen?
- Moet je lang en gedisciplineerd oefenen om meer energie te voelen en te krijgen, of wil je dat vanaf het allereerste begin al voelen?
- Taalgebruik en communicatiestijl van de leraar: Chinese taal of woorden? Engels? Nederlands? Commando’s? Vaktermen? Belerend, therapeuterend, of onderzoekend? Duidelijk en eenvoudig? Breedsprakig of stil? Hoe verloopt het contact met de leraar, persoonlijk of afstandelijk? Kun je de leraar makkelijk vragen stellen? Vooraf? Tijdens en na de les? Per e-mail? Telefonisch? Vind hij vragen en feedback eigenlijk ongewenst, of verwelkomt hij ze?
- Een leraar die veel beter beweegt dan jij, tegen wiens vaardigheden of uitstraling je op kijkt, of eentje die meer hetzelfde is als jij?
- Wil je uitgedaagd en gepusht worden om uit je comfortzone te komen? Of wil je juist meer comfort, ontspanning, gemak ervaren?
- Verbind je je voor een heel seizoen of jaar? Kun je per week of maand of kwartaal betalen? Hoeveel wil en kun je betalen voor de lessen?
- Enzovoort.
Aan jou de keus…
De antwoorden op de voor jou belangrijke vragen kun je vooral krijgen door hier en daar een een beetje te “shoppen”. Hier en daar een proefles of introductieles volgen.
Voor sommige mensen komt het antwoord dan heel snel. Ze komen gewoon ergens binnen, en voelen al snel dat ze op de juiste plek zitten. Thuis komend bij zichzelf.
Geniet van het proces!