bos chi kung: mindful fitness & energietraining (qigong) – speels, meditatief & bewust


☰ MENU

Wat is Bos Chi Kung (qigong)?

Bos Chi Kung is meditatieve energie- of fitnesstraining gebaseerd op eeuwenlange ontwikkelingen in de Chinese fitnessoefeningen, vechtkunsten, gezondheidszorg en spirituele disciplines. Met een moderne aanpak. Onderwezen op een ondogmatische, speelse manier.

Chi Kung leraar Robberto beoefent chi kung houdingen

Energie opbouwen

Bos Chi Kung omvat plezierige energiebewegingen. Kleine en grote bewegingen. Subtiele manieren van schudden, zwaaien, draaien, kloppen, duwen, trekken, openen, sluiten, stretchen, lopen, enzovoorts. Om je energiecirculatie, mobiliteit, kracht en coördinatie te verbeteren. Zonder daarbij energie en kracht te verliezen. Bij deze bewegingen maak je vaak gebruik van imaginaire weerstand. En weerstand van je eigen lichaam en zwaartekracht.

Bos Chi Kung (qigong) omvat ook energiehoudingen. Stille, zittende, en vooral staande energiehoudingen. Je staat of zit langere tijd stil in bepaalde houdingen. Onthaasting bij uitstek… Door die bewegingsloosheid verspil je als beoefenaar geen energie naar buiten toe. En krijgt je innerlijke energie alle kans om beter te circuleren. Van buiten geen beweging, maar van binnen des te meer. Ook “beweging van de geest”: want je intentie, imaginatie en invoelingsvermogen spelen hierbij een grote rol.

Aan de ene kant werken deze basis-energiehoudingen ontspannend en rustgevend. In deze posities leer je: centreren, energie verzamen, volledig aanwezig zijn. Aan de andere kant: de gevorderde energiehoudingen roepen bewust een bepaalde spanning op. Ze dagen je uit om je onder druk steeds beter te ontspannen èn veerkrachtig te blijven. En ze kunnen een enorme krachttoename opleveren. Van je beenspieren, diepere buik- en rugspieren (“core”), schouders, enzovoorts.

Zowel tijdens de energiehoudingen als tijdens de energiebewegingen leer je gebruik te maken van je intentie, imaginatie, aandacht, voorstellingsvermogen, invoelingsvermogen, verbeeldingskracht, beelddenken. Je gebruikt je geestkracht, je ‘mind’, om heel concrete lichamelijke resultaten op te roepen.

Deze vorm van fitness en energietraining lijkt bedriegelijk eenvoudig. Maar door kleine aanpassingen – in je aandacht, beweging, houding – kun je de intensiteit zo hoog maken als je wilt. Het geheel van energiebewegingen, energiehoudingen en intentietraining vormt een echte fitnesstraining.

Fitness workouts waarbij je van binnenuit kracht en fitness opbouwt. Zonder dat je daarbij enige fitnessapparatuur of gewichten nodig hebt. Je gebruikt alleen je eigen gewicht. En het beste ‘fitnessapparaat’ dat er is: je eigen lichaam.
Naast de energiehoudingen, energiebewegingen, en intentie, maken we ook gebruik van de ademhaling en van energie-massage.

Praktisch toepasbaar

Bij de lessen draait het om ervaringsleren. Heel concreet en tastbaar. Theorie komt er niet of nauwelijks aan te pas. Steeds test je of de houdingen en de bewegingen in de praktijk werken.

Beheers je de principes van Bos Chi Kung, dan kun je ze toepassen onder allerlei omstandigheden. Tijdens alledaagse activiteiten. Tijdens het sporten. Staand, maar ook zittend, liggend en lopend. Dit maakt het tot een uiterst bruikbare methode.


☰ MENU

Contact Nieuwsbrief e-Mail Facebook Twitter

MENU